Δηλώσεις Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για την 20η Έκθεση Προόδου της Ένωσης Ασφάλειας, Βρυξέλλες 30/10/19

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
30 Οκτ 2019
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Βίντεο: https://youtu.be/diAC2uaJEqU

Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα της Επιτροπής από την πρώτη μέρα. Η κατευθυντήρια αρχή μας ήταν η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια, την οποία παρουσίασα το 2015. Έχοντας αυτή ως βάση, εργαστήκαμε για την δημιουργία μιας πραγματικής Ένωσης Ασφαλείας.

Αυτή η Επιτροπή ανέλαβε από την πρώτη στιγμή ηγετικό ρόλο στην πολιτική ασφάλειας, κάτι που ήταν αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια καθώς η ασφάλεια θεωρείτο διαχρονικά ως θέμα εθνικής αρμοδιότητας.

Είμαι υπερήφανος που κατορθώσαμε να αλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία: η Ένωση Ασφαλείας που δημιουργούμε αφορά στην εμπιστοσύνη, στην ανταλλαγή πληροφοριών και στην αντιμετώπιση των απειλών από κοινού.

Χωρίς την ασφάλεια, δεν υπάρχουν θεμελιώδη δικαιώματα. Οι πολίτες περιμένουν δικαίως από την Ένωση να φροντίσει για την ασφάλειά τους.

‘Έχουμε πετύχει πολλά τα τελευταία χρόνια ως ΕΕ, από κοινού με τα κράτη μέλη. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν το οποίο ενισχύσαμε ουσιαστικά ενώ αυξήσαμε τη χρήση του κατά 325% από το 2014. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σύστημα χρησιμοποιήθηκε περισσότερες από 20 δισεκατομμύρια φορές.

Εργαζόμαστε επίσης από κοινού με τους Οργανισμούς μας για την ανάπτυξη νέων εργαλείων για την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος εισόδου - εξόδου και του ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών και άδειας ταξιδίου (ETIAS). Η ταχεία εφαρμογή αυτών των συστημάτων από τα κράτη μέλη είναι ουσιαστικής σημασίας.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ενισχύσαμε την παροχή και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια και τη διαχείριση των συνόρων, με ακριβή και πλήρη πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές και κλείνοντας οποιαδήποτε τυφλά σημεία.

Παρ 'όλα αυτά, ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά και πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση για τις νέες και εξελισσόμενες απειλές. Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις δυστυχώς αποτελούν υπενθύμιση των απειλών τόσο του δεξιού εξτρεμισμού όσο και της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας.

Το διαδίκτυο είναι πλέον το πιο σημαντικό πεδίο μάχης για τη δράση των τρομοκρατών, ιδίως όσον αφορά στη ριζοσπαστικοποίηση. Θέλω λοιπόν να καλέσω το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να συμφωνήσουν σύντομα και πριν από το τέλος του έτους, πάνω στη νομοθετική μας πρόταση για την κατάργηση του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Παράλληλα, συνεχίζουμε την επιτυχή συνεργασία μας με τις εταιρείες του διαδικτύου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρου (EU Internet Forum), για τα επιτεύγματα του οποίου είμαι ιδιαίτερα περήφανος.

Από τη στιγμή που έλαβα την πρωτοβουλία αυτή το 2015, το Φόρουμ εξελίχθηκε σημαντικά και συνέβαλε σε πολλά επιτεύγματα όπως στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Μονάδας Διευθύνσεων Διαδικτύου (EU Internet Referral Unit) στη Europol και στη δημιουργία της βάσης δεδομένων των hashes για να καταστήσουν τις διαγραφές του περιεχομένου μόνιμες και μη αναστρέψιμες.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας μας συνάντησης στο πλαίσιο του Φόρουμ νωρίτερα αυτό το μήνα, δεσμευθήκαμε - μαζί με τους Υπουργούς Εσωτερικών και τις εταιρίες διαδικτύου - για ένα Πρωτόκολλο Κρίσης (EU Crisis Protocol) της ΕΕ που θα καταπολεμήσει την εξάπλωση τρομοκρατικού ή βίαιου εξτρεμιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Η συνεργασία μας με τις εταιρείες διαδικτύου είναι και πρέπει να παραμείνει ουσιαστικό μέρος της δουλειάς μας.

Σχετικά με την εξωτερική διάσταση της συνεργασίας μας στον τομέα της ασφάλειας, σήμερα συνιστούμε στο Συμβούλιο να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τη Νέα Ζηλανδία προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή δεδομένων με την Europol για σκοπούς εφαρμογής του νόμου. Αυτό είναι αποτέλεσμα της συζήτησης που είχα τον Μάρτιο, αμέσως μετά την επίθεση στο Christchurch, με τον Υπουργό Αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας κ. Stuart Nash. 

Η συμφωνία αυτή θα παράσχει την απαραίτητη νομική βάση για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Europol και τη συμμετοχή της Νέας Ζηλανδίας στην πρόληψη και την καταπολέμηση εγκλημάτων όπως η τρομοκρατία, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και τα ναρκωτικά. Λαμβάνοντας ένα τέτοιο βήμα, ενισχύουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με έναν σημαντικό διεθνή εταίρο.

Ενώ η πολιτική ασφάλειας μας ξεκινάει από το εσωτερικό της ΕΕ, θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι τελειώνει εκεί - ειδικά σήμερα που ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι πιο συνδεδεμένος από ποτέ και οι εγκληματίες ή οι τρομοκράτες συνεργάζονται πέρα από τα εθνικά σύνορα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε ενισχύσει τη συνεργασία μας στην ευρύτερη γειτονιά μας και με διεθνείς εταίρους.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, υπέγραψα αντιτρομοκρατικές συμφωνίες με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και προσβλέπω στην υπογραφή της τρίτης συμφωνίας με το Κόσοβο αργότερα σήμερα το απόγευμα. Πρόκειται για τη συνέχιση της εφαρμογής του Κοινού Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, την οποία συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Επίσης, υπέγραψα τη συμφωνία με το Μαυροβούνιο για τη συνεργασία της χώρας με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Παράλληλα, Η αντίστοιχη συμφωνία με την Αλβανία έχει ήδη ολοκληρωθεί και παράγει απτά αποτελέσματα επί τόπου για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης. Εργαζόμαστε σύντομα για την ολοκλήρωση των υπόλοιπων συμφωνιών.

Όσον αφορά στις Καταστάσεις Ονομάτων Επιβατών (PNR), όπως γνωρίζετε, ολοκληρώσαμε τις διαπραγματεύσεις με τους καναδούς εταίρους μας σχετικά με μια αναθεωρημένη συμφωνία και προσβλέπουμε να την ολοκληρώσουμε σύντομα.

Επίσης, ολοκληρώνουμε τις αναθεωρήσεις των ισχυουσών συμφωνιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία και, τον προηγούμενο μήνα, συστήσαμε την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με την Ιαπωνία. Ελπίζω ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα μπορέσουν να ξεκινήσουν πολύ σύντομα.

Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές προκλήσεις. Η κυβερνοασφάλεια είναι αυτή που ξεχωρίζει. Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο από τον Μάρτιο για την ασφάλεια της μελλοντικής μας υποδομής για την κινητή τηλεφωνία, με την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων των κινδύνων για το 5G και ουσιαστική πρόοδο στον εντοπισμό των απαραίτητων μέτρων για τον μετριασμό τους.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών και έχουμε πετύχει πολλά, όπως αναδεικνύει και η 20η Έκθεση Προόδου. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το έργο μας δεν τελειώνει εδώ αλλά θα συνεχιστεί και στο πλαίσιο του νέου Κολλεγίου.

Μαζί με τα κράτη μέλη, η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι όλα τα συμφωνηθέντα εφαρμόζονται και, ως εκ τούτου, θα μετατρέψει την ιδέα μιας αποτελεσματικής και πραγματικής Ένωσης Ασφαλείας σε πραγματικότητα.

Ζούμε σε ασταθείς και απρόβλεπτους καιρούς. Η γειτονιά μας βιώνει συνεχώς διασυνοριακές συγκρούσεις. Οι πολίτες μας ριζοσπαστικοποιούνται και επιτίθενται σε αθώους ανθρώπους στις πόλεις μας. Ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός είναι σε άνοδο.

Μόνο συλλογικά, με μια ισχυρή Ένωση Ασφαλείας και έναν παγκόσμιο ρόλο ασφάλειας για την Ευρώπη στον κόσμο, μπορούμε να προστατέψουμε τους πολίτες μας.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15