Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος σε Λαμπεντούζα (Τρίτη, 3 Οκτωβρίου) και Ζάγκρεμπ (Τετάρτη, 4 Οκτωβριου), Βρυξέλλες 3/10/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
3 Οκτ 2017

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος θα παρευρεθεί σήμερα, Τρίτη 3 Οκτωβρίου, μαζί με τον Ιταλό Υπουργό Εσωτερικών κ. Marco Minniti, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας που συνέβη πριν από τέσσερα χρόνια στις ακτές του νησιού, όταν περισσότερα από 360 άτομα έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ενόψει της σημερινής τελετής, ο Ευρωπαίος Επίτροπος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, με όνειρα και ελπίδες που γκρεμίστηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε αυτές τις ακτές, έχοντας διαφύγει από πολέμους και διώξεις. Αποτίουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους που χάθηκαν στην τραγωδία της 3ης Οκτωβρίου, όπως και σε κάθε άλλο τραγικό συμβάν έκτοτε. Η διάσωση ζωών και η δημιουργία ασφαλών και νόμιμων οδών για όσους χρήζουν προστασίας αποτελούν πάντα προτεραιότητά μας. Η ευρωπαϊκή ιστορία και κληρονομιά μας υπενθυμίζουν το καθήκον που έχουμε για αλληλεγγύη και ανεκτικότητα.»

Από το 2015, έχουν διασωθεί 620.000 ζωές στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο χάρη στις ιταλικές και ελληνικές επιχειρήσεις διάσωσης, τις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής  «Τρίτων» και «Ποσειδών», καθώς και την επιχείρηση «Σοφία». Χτίζοντας πάνω στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα τα επόμενα βήματα προς μια περισσότερο ισχυρή, αποτελεσματική και δίκαιη ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου.

Αύριο, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, ο κ. Αβραμόπουλος θα μεταβεί στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, όπου θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Andrej Plenković και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Davor Božinović. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο μεταναστευτικό, τη διαχείριση των συνόρων και τα ζητήματα ασφαλείας. Ο κ. Αβραμόπουλος θα παραθέσει κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Božinović, αύριο στις 14:30 CET, η οποία θα μεταδοθεί στο Ευρωπαϊκό δορυφορικό κανάλι EbS.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15