Σημεία ομιλίας Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για την Έκθεση του 2017 για την Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια, Βρυξέλλες 24/1/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
24 Ιαν 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/hQhYGf1oLLk

Φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, με την οποία θεσπίστηκε η Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για τους ευρωπαίους πολίτες και υπάρχει μέσω αυτών. Η Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια περικλείει την ουσία και την αναγκαιότητα του κοινού Ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Δίνει στους ευρωπαίους πολίτες τη δυνατότητα να απολαμβάνουν πρόσθετα, από εκείνα της εθνικής τους ιθαγένειας, θεμελιώδη δικαιώματα και προνόμια. 

Με την Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια, οι πολίτες των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουν  σε μια κοινότητας δημοκρατίας, κανόνων δικαίου και θεμελιωδών αρχών και αξιών, στο πιο φιλόδοξο δημοκρατικό εγχείρημα ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. Έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις δημοκρατικές διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δυνατότητα να συμβάλλουν ενεργά στις διαδικασίες συνδιαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης.

Η Έκθεση για την Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια είναι μια απόδειξη της διαρκούς δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επικοινωνεί με τους πολίτες. Μας δίνει τη δυνατότητα να προβληματιστούμε σχετικά με τους τρόπους περαιτέρω βελτίωσης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ιθαγένειας.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα "Ευρώπη για τους Πολίτες", του οποίου και έχω την ευθύνη,   διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλουμε ώστε οι πολίτες να κατανοήσουν καλύτερα την ΕΕ, να αποκτήσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να συμμετάσχουν πιο ενεργά σε όλα τα επίπεδα δράσης της. 

Δεδομένων των διασυνοριακών προκλήσεων της εποχής μας, η πλειονότητα των Ευρωπαίων απαιτεί κοινές ευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπιση των σημαντικών ζητημάτων, όπως η διαχείριση του μεταναστευτικού και της κινητικότητας, η αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών και η ασφάλεια. 

Ως Επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω τις προσπάθειές για την ενίσχυση της ασφάλειας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη βελτίωση της προστασίας των κοινών εξωτερικών συνόρων μας. Γιατί θέλουμε οι Ευρωπαίοι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να ζουν, να σπουδάζουν, να ταξιδεύουν, να εργάζονται και να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, εύκολα και με ασφάλεια, οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, χάρις και στη δημιουργία, πρόσφατα, της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, θα μας δώσει ακριβώς τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε το θεμελιώδες ευρωπαϊκό δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες 

Σε μια εποχή ανησυχητικής ανόδου του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε από πού προήλθαν τα θεμελιώδη δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών. Δεν πρέπει να τα θεωρούμε δεδομένα, αλλά αντιθέτως, πρέπει να συνεχίζουμε τον αγώνα για την προάσπισή τους.

Επισκέφτηκα χθες το στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του Άουσβιτς, ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο ανείπωτων φρικαλεοτήτων της ανθρωπότητας, ενόψει της Παγκόσμιας  Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Αναλογιζόμενοι αυτή τη σκοτεινή σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας, δε θα πρέπει μόνο να σκεφτόμαστε αυτά που συνέβησαν εκεί και ότι δεν θα πρέπει ποτέ να επαναληφθούν. Οφείλουμε κυρίως να  έχουμε κατά νου τι ακολούθησε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χτίστηκε πάνω στα συντρίμμια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και οφείλουμε να θυμόμαστε, πάνω από όλα, ότι εξασφαλίζει, για περισσότερο από 70 χρόνια, ειρήνη και ασφάλεια, δικαιώματα και  ελευθερίες, στους Ευρωπαίους πολίτες.

Αυτές είναι οι μνήμες, η ευθύνη και η διαρκής υποχρέωση που μοιραζόμαστε όλοι, ως Ευρωπαίοι πολίτες. 

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15